Historiska torg

Josefin Neldén tar oss på en vandring genom historien

Våra välkända torg i Göteborg har spännande berättelser. 2021 fyller GöteborgsLokaler 25 år och det vill vi gärna fira med att berätta en del av alla dessa historier – med hjälp av film.

Josefin Neldén, känd från SVT:s serie Vår tid är nu, har hjälpt oss att sätta röst på alla berättelserna.

Den 25 i varje månad under hela 2021, kommer en ny kortfilm att släppas. I december 2021 gör vi en julklapp av alla kortfilmerna och lanserar en längre film. Du kan se filmerna genom att klicka på pilarna på kartan nedan.

Haga

I den här delen får vi höra hur det gick till när Haga gick från Stadens första förstad, genom fattigkvarter och ockupationer, till det populära shoppingområde vi känner idag.

Kungstorget

I den här filmen får vi veta vad som fanns på platsen där Kungstorget ligger idag långt innan det blev stadens centrum för handel.

Linné

Linnégatan är stadens andra paradgata. Men vad var egentligen snobbrännan? Och varför drogs landets societet till gatan som fått namn efter botanikern Carl von Linné?

Selma Lagerlöfs Torg

I historien om Selma Lagerlöfs Torg får vi veta hur Hisingens trädgårdar gick från ett utpräglat jordbrukssamhälle till tätbebyggd förort.

Dr Fries Torg

Runt Dr fries Torg byggdes på 1950-talet moderna, stora, luftiga, ljusa och funktionella lägenheter. Helt enligt dåtidens ideal.

Olskroken

Olskroken är ett av stadens mest klassiska torg. Här har det sedan länge drivits torghandel i det fria. Men faktum är att dagens torg tillkom först på 1980-talet. Då hade den gamla bebyggelsen med karaktäristiska landshövdingehus fått ge vika för en modern bebyggelse.

Axel Dahlströms Torg

Har du någon gång funderat över varför gårdarna i Högsbo bär kvinnonamn och de flesta gator i området har anknytning till pengar? I den här filmen får du svaret.

Radiotorget

Radiotorget är kanske Europas första satellittorg, en handelsplats som byggdes utan direkt anknytning till stadskärnan. Här skulle livet vara enkelt att leva och bebyggelsen planerades därefter. Radiotorget blev den nya stadsdelens hjärta.

Brunnsbotorget

I historien om Brunnsbotorget får vi veta hur Hisingens trädgårdar gick från ett utpräglat jordbrukssamhälle till tätbebyggd förort.

Vårväderstorget

En gång i tiden var medelinkomsten högre i Biskopsgården än i någon annan stans i Göteborg. Närheten till varven och industrierna gjorde det lätt att få jobb. Här växte en modern stadsdel fram som blev idealet för svenska arbetarfamiljer. Centrum för handel och självklara mötesplatser blev Vårväderstorget och Länsmanstorget.

Länsmanstorget

En gång i tiden var medelinkomsten högre i Biskopsgården än i någon annan stans i Göteborg. Närheten till varven och industrierna gjorde det lätt att få jobb. Här växte en modern stadsdel fram som blev idealet för svenska arbetarfamiljer. Centrum för handel och självklara mötesplatser blev Vårväderstorget och Länsmanstorget.

Tuve Torg

Tuve har genom åren stått skådeplats för flera slag och förr var det inte ovanligt att bönderna plöjde upp både hästskor och kanonkulor ur jorden. Idag är Tuve Torg ett uppskattat centrum med ett modernt handelshus.

Kyrkbytorget

Några av de första husen som uppfördes på ängarna i Lundby på 1940-talet hade flyttats dit från Skarvikshamnen för att ge plats åt landets första raffinaderier. När området förtätades kom Kyrkbytorget att bli centrum för handel.

Hjällbo Centrum

I Hjällbo fanns en vision om att bygga ett Europas Brasilia, men drömmen kom av sig när de tilltänkta hyresgästerna flyttade till villor i Göteborgs kranskommuner. Idag är Hjällbo Centrum stadsdelens självklara mötesplats.

Hammarkulletorget

Hammarkullen uppfördes efter den kritiserade stadsplaneringsmodellen SCAFT. Området har genom åren genomgått flera upprustningar och idag är Hammarkulletorget hem för flera populära verksamheter.

Gårdsten Centrum

Filmen om Gårdsten Centrum har premiär den 25 oktober.

Bergsjön Centrum

Filmen om Bergsjön Centrum har premiär den 25 november.

Kortedala Torg

Filmen om Kortedala Torg har premiär den 25 november.

Boken om Våra torg

Omslag boken Våra TorgEn vandring genom historien

Här kan du beställa boken Våra Torg – En vandring genom historien.

I boken gör vi en djupdykning i historien bakom handelsplatsernas uppkomst. Vi får bland annat veta vilka ideal som låg till grund för byggnadsplanerna och varför torgen ligger just där de ligger. Boken är rik på bilder från svunna tider och texterna är författade av Jonas Hernstig. Boken är på 80 sidor med inbunden hårdpärm.

Priset är 100:- och allt överskott går oavkortat till Stadsmissionen. På grund av begränsad upplaga så går det bara att beställa en bok per person.