Ansökan om

överlåtelse av lokal

 1. GöteborgsLokaler
 2.  / Ansökan om Överlåtelse av lokal

Vill du överlåta din lokal?

Här hittar du information om hur du ansöker om överlåtelse av din lokal.

Vill du låta någon ta över en lokal som du hyr av oss på GöteborgsLokaler? Följande måste då vara uppfyllt:

Du har rätt att överlåta lokalen om, 

 • du har hyrt lokalen i mer än 3 år, eller om du har synnerliga skäl, till exempel om du inte kan fortsätta med din verksamhet på grund av sjukdom, dödsfall eller någon annan beaktansvärd händelse. Ekonomiska själ räknas inte som synnerliga skäl.
 • du hyr lokalen för att ha en förvärvsverksamhet, alltså ett företag eller en annan verksamhet som ska tjäna pengar. Ideella verksamheter till exempel en förening, har inte rätt till att överlåta sin lokal. Kontakta din lokalförvaltare om ni har frågor kring detta.

Den som vill ta över lokalen, ska

 • ha ett företag, som är registrerat för F-skatt och moms, och ska stå på kontraktet och bedriva verksamhet i lokalen. Läs mer på verksamt.se
 • använda lokalen på samma sätt som du. Exempel: du har ett café i lokalen, de vill ha ett café i lokalen. Våra lokaler har särskilda bygglov som inte kan ändras.
 • vara godkänd av GöteborgsLokaler som lokalkund. Vi kontrollerar:
  • ekonomi, bland annat gör vi en kreditupplysning för att se att de har betalat sina räkningar tidigare och inte har betalningsanmärkningar.
  • affärsplanen, och bedömer om företaget känns seriöst och ekonomiskt hållbart på lång sikt.

Gör så här:

1. Du som hur lokalen idag,

  • Fyll i denna ansökan och klicka på ”skicka”. Då kommer det ett mejl med en länk, till den som vill ta över lokalen.

2. Du som vill ta över lokalen,

  • Klicka på länken i mejlet så kommer du till den här ansökan. Kontrollera att era uppgifter är korrekta. Fyll därefter i hela affärsplanen och svara på frågorna. Svara gärna utförligt så att vi får ett tydlig bild av er verksamhet. När du har svarat klicka på ”skicka”. Du får ett mejl som bekräftar att ansökan har kommit till oss. Den som har lokalen idag får samma mejl.

3. Ni får svar efter 2-3 veckor.

Det är vi i GöteborgsLokalers överlåtelsegrupp som bedömer er ansökan. Om vi bedömer att informationen inte är tillräcklig kommer ni få ett nytt mail där vi ber er komplettera ansökan.

Nuvarande hyresgäst - Du som hyr lokalen idag

Ny hyresgäst - Du som vill ta över lokalen

Krävs det tillstånd för din verksamhet? Till exempel tobak, livsmedel eller alkohol?

Personuppgifter